Liten sovmorgon

Har haft världens bästa vecka än så länge. Trodde att den skulle bli långtråkig och hemsk men tack vare vädret, bra kamrater och roliga övningar har det varit jätte kul. Har haft sovmorgon i ca 15min, låter inte så länge men det lilla gör mycket. Har inte haft uppställning fören kl 8.00 och för utlåsning vapen och vara marschfärdiga sen i tisdags, vilket gör att man kan ha tagit en liten extra sovmorgon. Tyvärr tror jag inte att alla i logementet har förstått det ännu utan går fortfarande upp samma tidiga tid på morgonen eller ställer i alla fall klockan tidigt. För det hindrar inte det mig att ligga och dra mig lite extra länge.


Fotboll med plutonen

Spelade fotboll idag första gången med grabbarna i plutonen, var även första gången jag spelade fotboll överhuvudtaget på minst 6 månader. Fan vad kul det var, var lika peppad nu som jag brukade bli med laget. Det är inte så att man spelar så snällt alla gånger vilket vi märkte idag. Blev minst 4 skador idag, var av en av dem var jag. Cheesman (Osterman) och jag fick våra smällar samtidigt. Cheesman tror jag blev på sprungen eller något liknande så han skadade knät och jag fick en armbåge av Ekholm rakt på näsan så den är lite svullen men är så in åt helsike öm istället. Petterson hon gjorde illa fingret ganska rejält när hon och Ejdervik kom i närkamp om bollen sen lyckades jag att skada lilla Jakobsson. Han stod i mål när jag kommer i full galopp efter bollen men springer in i honom istället och skadar hans ben/knä. Vet inte riktigt än vad det är men ska fråga honom i morgon om det. Kul var det och fler gånger kommer det att bli kan jag lova.
 Det roliga i det hela var att vårat befäl sa att vi var tvungna att ta det lugnt om vi skulle spela innebandy för det är oftast där skador sker. Skador sker lika lätt i fotboll också, speciellt om man inte har några benskydd. Det ska bli kul att höra vad befälen säger i morgon om våra skador, för de är lite svårt att ha strid i bebyggelse om man har ont i knät. Kan inte springa, klättra och allt man skall göra. Det tar nog jobbigt att bara gå vid ett hus, för man skall gå på ett visst sätt.

Otroligt för att vara jag

Idag har jag hjälpt mamma med att skotta, tro det eller ej men det är hemskt sällan jag gör det. För andra är det en självklarhet att man hjälper sina föräldrar med det, men jag är inte av den sorten. Jag är den som alltid lyckas klara mig undan från såna saker på något vis. Antingen har jag något annat planerat just vid det tillfället att jag ska ut och träffa någon, ska iväg och träna eller så måste jag bara göra en annan sak som jag tycker är viktigare, vilket det kanske inte är alla gånger. Om jag ska vara ärlig så är jag väldigt dålig på att hjälpa till hemma överhuvudtaget, men det är något som jag kan erkänna och inte sticker under stolen med vilket jag står för. För det betyder inte det att jag aldrig hjälper till hemma, jag hjälper oftast bara till med sysslor inomhus som dammsuga, plocka ur diskmaskinen och tvätta. Såna saker hjälper jag oftast bara till med, alla utomhus sysslor överlåter jag till min storebror Jerry.


Ordet "Saknad"

Saknad. vad betyder det för dig?
För mig betyder det "Att det inte är för än något är borta som man verkligen saknar det"

Känner du igen dig att du inte har uppskattat något som du har haft för än det är borta trotts att det var jobbigt under den tiden du hade det? Det ända man kommer ihåg efteråt är alla glada, knäppa och underbara stunder man hade med den personen, saken eller vad det nu kan vara. 
   Jag gör det, fast det har gått 1 helt år nu. Känns som för varje dag som går blir jag bara mer och mer påmind om henne och det vi hade. Jag är väl medveten om varför jag var tvungen att sälja henne då, fast idag kan  jag säga att jag kunde ha slutat med fotbollen för att ha mer tid med henne som hon behövde. Hon kommer alltid att vara speciell för mig, kommer alltid att finnas med mig oavsett vad jag kommer att göra i livet framöver.
   Trots att jag kunde en hel del redan innan om hundar före jag köpte Ebba lärde jag mig så pass mycket mer tillsammans med henne. Tillexempel att kontrollera mitt humör när det inte var på topp alla gånger, tålamod och inte jämföra en hund med en annan när man tränar. För det blir aldrig rätt till slut i alla fall.

Den tjeje är något alldeles extra, det hoppas jag att de ägarna som har henne nu också förstår och ger henne det hon behöver och förtjänar.



Bara bilden säger lite om hur hon var.

En försenad alla hjärtans dag

Igår kväll bjöd Johan mig på en alla hjärtans dag - middag, varför jag fick den nu var för att jag låg i fält den 14/2.
  Johan hade verkligen tänkt på allt; ljus,musik,mat med efterrätt, bra film, en liten pressent och det bästa av allt, helkroppsmassage.
  Det första jag la märket till var doften av maten innan jag ens hann kliva innanför tröskeln. Det andra jag la märket till var ljuset och musiken. Det var jätte mysigt, något som jag verkligen uppskattade trotts att jag inte är så van vid att bli så bortskämd. 
 


Ikväll var jag och Johan på bio och såg på YES man med Jim Carry, Det var en bra film, bättre än vad jag hade förväntat mig. Personligen tycker jag att Jim Carry inte har gjort så många bra filmer på sista tiden men den här var väldigt bra.
Efter att vi hade varit på bion och var på väg hem märkte jag att Johan var sugen på att sladda lite med bilen vilket jag inte tackade nej till. Så jag kom med förslaget att vi skulle ut och sladda lite ute i Solumshamn.Johan tackade inte nej till den idén.
När vi är på väg dit ut får vi en bil framför oss som körde sakta nästan halva vägen, men när bilen svängde av vid ett hus gasade vi på lite och höjde musiken. Sladdade lite vid kurvorna, men i en kurva blev det lite för mycket sladd så bilen sladdade runt ett helt varv och fastnade i snövallen på sidan av vägen. Trodde inte att hans bil kunde sladda så mycket, trodde inte Johan heller efter att ha sladdat en hel del med sin bil tidigare. Johan fick gå ut på sin sida och putta på bilen samtidigt som han gasade medans jag fick putta på bilen bakifrån. Vi kom loss ganska fort som tur var, tog det sedan lite lugnare resten av vägen men kul var det.

En vecka ute i fält

Sitter på tåget hem nu igen från storstan. Känns väldigt skönt efter denna vecka. Låg ute i fält i 7 dagar, skulle gärna vilja berätta dag för dag men blir alldeles för mycket att skriva känner jag. Jag beslutar mig för att skriva om det i det stora hela om vad vi har gjort.

Som sagt, legat ute i fält med hela skvadronen vilket var första gången vi höll till på samma ställe och jobbade ihop. Det var nytt och roligt för de flesta tror jag. Klart att det blev lite komplikationer mellan plutonerna men det är sånt man får räkna med, Det jag fick göra i alla fall var att arbeta på två brottsplatser. Första brottsplatsen vi var på jobbade hela gruppen ihop vilket vi märkte att det fanns både för och nackdelar med. Fördelarna var att det gick fortare att göra allt pappersarbete fast vi bara hade två datorer att jobba med. I samma veva fick vi lära oss lite om hur det går till med förhör. Lära oss hur man håller förhör och vad det är man skall tänka på. Började med att vi fick förhöra varandra efter att vi hade fått sett en film på ca 30sek och berätta så mycket vi kan och minns från filmen. det var roligt men jätte svårt innan man visste hur man skulle göra och kom in i det.
Den andra brottsplatsen som jag och mina andra två kamrater, Dhalberg och Hagwall fick jobba med jobbade vi i våra trissar som vi har. Det tog lite längre tid för oss att göra klart det caset eftersom då skall man skriva alla papper på en dator och det bara är en som kan sitta och jobba vid. Även där hade vi förhör som vi skulle hålla för att lista ut vad som hade hänt och vem som var gärningsmannen. Vilket var väldigt roligt och lärorikt. Man lärde sig hela tiden någonting nytt när man höll förhöret. Det är svårt att tänka på vad det är man skall ställa för frågor och komma ihåg vad personen man pratar med säger samtidigt. Det är så mycket man skall hålla koll på samtidigt.
Efter att vi hade haft det caset hade vi bara förhör. Då visste vi inte alls om vad som hade hänt utan då kom det bara in en människa som skulle berätta om en händelse som den personen hade sett. Vilket var någonting nytt, efetrsom de andra förhören hade vi någonting att gå på och prata om, men nu skulle de här personerna berätta för oss om vad som hade hänt och vi skulle lösa den uppgiften på vad den personen berättade för oss. Vilket vi gjorde efter ett tag, efter en lång pratstund så fick vi ut hela historien.

Så man kan säga att vi hade inte så mycket fältarbete utan mest pappersarbete och lite löktid, som man säger i lumpen :)

Ska bli kul vecka 11 och fortsätta med MP arbetet. Det är väldigt lärorikt och roligt fast det kan bli lite jobbit när man är upp i varandra. Vilket vi märkte under de här dagarna, men en bra erfarenhet för gruppen. Man lär sig mer om varandra och gruppen i helhet som jag tycker är väldigt viktigt.

Vilket oväder...

Vilken dag, har varit värsta snöovädret från Örnsköldsvik ner till Härnösand idag. Åkte med 13.40 bussen från Örnsköldsvik för att hinna med mitt tåg som skulle gå kl 16.11 från Sundsvall, vilket jag skulle ha gjort om det inte hade varit sån kaos med vädret. Blev trafik stopp en bit utan för Härnösand vid samma tid som bussen skulle ha varit framme i Härnösand. Det hade sket en bilolycka på vägen så vi blev stående där i ca 15min och vilket gjorde att vi komm 20min för sent till Sundsvall. Så jag missade mitt tåget och fick boka om till ett som gick 2h senare. Är inte så glad för det eftersom man måste packa stridspackningen tills i morgon och hinna tvätta allt man skall ha med sig. Hann inte gå på tvättbytet eller tvätta i ons/tor innan man åkte hem. Det är inte så kul att hålla på med det när de andra på logementet har gått och lagt sig och eventullet redan hunnit somnat.
Hade mest av allt önskat att tågena blev inställda hela dagen idag och för resten av veckan. För att få slippa ligga ute i fält nu när det är vinter. Som alltid, det känns alltid pest och pina innan man ligger ute och när man väl gör det men efteråt känns det alltid skönt och det är inte fören då man inser hur kul man har haft det under dom dagarna. Bäst av allt med fält egentligen är att gruppen sätts på prov och att man lär sig att jobba ihop som grupp och lär känna varandra mycket bättre. I alla fall nu kommer det att betyda väldigt mycket att vi grupper ska kunna fungera ihop eftersom alla har hamnat i nya grupper efter våra befattningsutbildningar.



En vanlig utgång med tjejerna i kväll

God morgon, eller goddag skulle kanske vara mer lämpligt tanken på hur mycket klockan är.
Idag när jag vaknade och tittade ut såg jag att det hade snöat minst 1 decimeter. Vilket tyder på att det behövs skottas. Den turen jag har så slipper jag göra det ännu en gång. För jag måste packa min väska som jag ska ha medd mig upp till Örnsköldsvik och ner till Stockholm. Ska upp till Ö-vik och vara med tjejerna, blir då den populära kvällen som vi alltid brukar ha. Middag hemma hos Stina,bowling och sedan utgång på staden. Vi är oftst tre stycken som brukar träfas lite nu och då men det är för att två av de andra inte brukar ha tid. Inte alltid man kan umgås med varandra när alla bor i olika städer. Jag i Härnösand, Therese i Kramfors,Maja i Sollefteå och Stina och Jessica uppe i Ö-vik. Vi lärde känna varandra i gymnasiet på Nordvikskolan Naturbruksgymnasium. Alla gick djurvård förutom Jessica, hon gick jordbruk. Inom djurvård kan man välja två olika inriktningar, hund och djurvård. Jag och Therese gick hund och Maja och Stina djurvård. Men ikväll blir det bara Therese,Stina och jag för Maja har den hedliga McDonaldscupen nere i Sundsvall.
Skall även gå ner till Butik Klöver hade jag tänkt och prata med ägaren om jobb där efter lumpen och om man skulle kunna få lite referenser till ett annat jobb jag tänker söka. Vad det är tänker jag tala om senare när det är mer aktuellt.


Promenad hemma i Norrland

Det som är så skönt med att vara hemma igen i Norrland är att man får känna på en riktig vinter. Riktig kyla med snö, det är så mycket mysigare än vintern som är nere i Stockholm. Den är så grå,dyster och har en sån rå kyla som är mycket mer jobbigare att stå ut. Var ute och gick med Rocky ikväll när det var -10 grader ute. Fick en känsla som jag inte visste att jag skule sakna. Att bara få vara ute och gå med honom igen när det snöade och att det var kyligt ute. Tänkte på alla promenader som jag hade med Ebba. Min hund som jag hade för 1år sen. Är så sugen på att skaffa mig en ny amsaff. Men mest av allt saknar jag min lilla tjej Ebba.


Hemresa

Sitter på tåget nu på väg hem ifrån LG (Livgardet). tänkte att jag skulle börja skriva blogg och skriva ner allt som jag får vara med om under den korta tiden som jag har kvar i lumpen. om man hade varit lite intelligentare skulle man ha gjort det redan från början sen man rykte in så att man kommer ihåg alla roliga och spännande saker man har fått varit med om, samt de lite tråkigare och onödiga saker man har fått varit med om under denna tid. Kan berätta lite kortfattat i alla fall vad jag gör inom lumpen och vad jag har fått varit med om.

Det började med att jag rykte in den 28 Juli 2008 som MP (Militärpolis) på LG. När vi var nyinrykta hade vi GSU under de 5 första veckorna vilket var både roligt och jobbigt samtidigt. Man hann knappt sova innan man skulle kliva upp tyckte man och man han inte äta upp maten sin när man fick den utan det var bara att ställa sig i diskkön direkt. Efter den tiden flyttade vi in på K1 som idag mera kallas för Kavkas (kavallerikasern) Där har vi våra hästar som vi kommer att rida på högvakten senare i vår. Det var även där som vi läste juridik i ca 2mån för att bli godkända MP. Det är något av det svåraste och jobbigaste ämnet jag någonsin har läst, men väldigt lärorikt. Sen hade vi baskern så klart, det var nångång ibörjan på oktober 2008 som vi hade den. Den vara i 3 dagar, nästan utan sömn och mat. var i gång i ca 54h. Kommer inte ihåg exakt hur länge vi var vaken. Under de timmarna gjorde vi en massa olika moment, men för det mesta kändes det som om vi marschade. Vilket vi har fått reda på så här i efterhand att vi hade marschat mellan 6-10mil. Och då var det inte att man gick i en vanlig terräng som tex på en väg, utan man gick brevid vägen i skogen vilket är en väldigt varierande terräng, oftast väldigt klumpigt och jobbigt när man går runt och bär på en stridspackning med AK:5.
Nu efter julledigheten som vi hade i 3 veckor på började vi våra befattningsutbildingar, och jag är då utredare. Att göra en tjänst som MP Utr är ett av de mest intressantaste och roligaste upplevelse jag har varit med om. 
Vi har lärt oss allt ifrån hur man skall tänka som innan man på börjar sitt jobb på en brottsplats till att besöka bårhus. 
Men nu är tyvärr grunden för våra befattningsutbildning över, istället ska vi nu på måndag flytta ut i skogen och bo där i ca 9 dagar och äta ISO till alla måltider. Vi ska ut ifält för att vi ska lära oss att jobba ihop alla våra befattningsutbildningar inom plutonen och för vissa även skvadronen.
Det var lite kort sammanfattat av vad jag sysslar med nu.

Livskvadrons sköld


Dagens blogg ville jag helst skriva om hur min dag börjat fram till nu.
Klev upp vid samma tid som vanlig som jag brukar göra, vilket är runt kl 06.30 för att äta frukost och göra mig iordning innan jag skulle åka hem idag på permissionen. Fick den egentligen igår men slutade för sent för att jag skulle ha hunnit med sissta kvällståget hem.
När jag är på väg till matsalen kommer jag att tänka på att det inte finns så många kvar från min pluton idag för alla åkte hem igår. De ända som är kvar är mekarna men de låg och sov när jag klev upp i morse för de tog en liten sovmorgon eftersom de inte behöver stå uppstälda kl 07.45 idag eftersom våra befäl är på skidläger inför Vasaloppet. När jag kommer in i matsalen ser jag Tilling som snart har ätit upp sin frukost. När jag sätter mig där och snabbäter min frukost för att hinna göra mig i ordning innan bussen skulle gå från LG till Kungsängen börjar vi småprata lite grann och kom fram till att båda skulle med 07.14 bussen. Trodde vi ja. Vi gick ifrån matsalen en lagomtid för att hinna med att borsta tänderna och packa ner det sista och hinna med bussen. När vi är vid vakten ser vi att en buss åker därifrån men tänker att det inte är den. Så fel man kan ha när man tror sig veta något utan att ha kollat upp tider så var det ju självklart den bussen vi skulle ha åkt med. Den gick kl 07.09 istället för kl 07.14. Så det var bara att vänta på nästa buss som gick 24min över. Jag började bli orolig över att jag inte ska hinna med mitt tåg. Pendeln från Kungsängen in till Centralen brukar ta ca 40min. Jag hade haft en känsla oxh tanke på att pendeln skulle börja krångla in till Centralen och vad rätt jag hade, då blev jag ännu mer orolig över att jag inte skulle hinna med mitt tåg, det skulle gå kl 08.30. så rätt man kunde ha där då, bara för att man hade en känsla så blev det självklart så. Pendelnföraren fick en massa felsignaler under vägen vilket gjorde att det tog längre tid än vad det borde ha gjort. När vi  kom fram till Centralen sprang jag till biljettautomaten för att få ut mina biljetter och sen kuta till tåget. och i sista minut

RSS 2.0